Misstro Oss Inte

Just another WordPress site

Öppet brev till Margot Wallström med anledning av Irans utrikesministers besök

Bästa Margot Wallström,

Med anledning av att Irans utrikesminister, Javid Zarif, besöker Sverige den 20 augusti, vill vi framställa en vädjan om att utrikesministern tar upp den oerhört allvarliga situationen för mänskliga rättigheter i Iran. PEN International och Svenska PEN är djupt engagerade i ett antal fall där personer dömts till långa fängelsestraff och i vissa fall även spöstraff som ytterligare bestraffning. Samtliga har dömts, enbart för att de med fredliga medel använt sin grundläggande rätt till yttrandefrihet, helt i strid med internationell rätt.

De fall Svenska PEN särskilt vill lyfta är:

Narges Mohammadi
Narges Mohammadi är en central person i kampen för mänskliga rättigheter i Iran. Under flera år har hon fört kampen för kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och mot dödsstraff. Hon är en av grundarna till Iranian National Peace Council, som består av författare, artister, advokater och aktivister som arbetar för mänskliga rättigheter i Iran. Hon är även engagerad i Defenders of Human Rights Centre, som förser politiska fångar med försvarsadvokater. Hon har tillbringat flera år i fängelse och 2016 fastställdes ytterligare en dom på 16 års fängelse. År 2011 tilldelades hon den svenska regeringens Per Anger-pris.

Nasrin Sotoudeh
Nasrin Sotoudeh, är advokat och skribent. Hon har under många år försvarat fängslade och hotade författare, journalister och kvinnoaktivister i landet.I november 2018 tilldelas Nasrin Sotoudeh Svenska PENs Tucholskypris.Den 11 mars 2019 dömdes Nasrin Sotoudeh till 33 års fängelse och 148 piskrapp, för att ha ”konspirerat mot regimen” och ”förolämpat” Irans högste andlige ledare Ayatolla Ali Khamenei.

Baktash Abtin, Reza Khandan-Mahabadi, och Keyvan Bazhan
Tre medlemmar i Irans författarförbund; Baktash Abtin, Reza Khandan-Mahabadi, och Keyvan Bazhan dömdes i maj i år till sex års fängelse. De tre författarna dömdes bland annat för ”spridande av propaganda mot regimen” och ”sammansvärjning mot nationens säkerhet”. Allt pekar på att anklagelserna är politiskt motiverade och kan kopplas till författarnas kritik mot den hårda censuren av konst och litteratur i Iran.

Vänliga hälsningar

Jesper Bengtsson
ordförande i Svenska PEN

Elisabeth Löfgren
ordförande i Fängslade författares kommitté, Svenska PEN

 

Category: News